Přejít na obsah Přejít na levý postranní panel Přejít na pravý postranní panel Přejít na zápatí

Sdílená kola už i ve Lhotě

Od letošního léta se ve Lhotě začala objevovat sdílená kola z plzeňského bikesharingu KolemPlzne.cz . V krátkém rozhovoru s provozovatelem služby, Hynkem Horákem, jsme zjistili více informací.

Plzen-Lhota.cz: Sdílená kola ve Lhotě nejde přehlédnout. Vypadá to, že je jich tu neustále několik k vypůjčení.

KolemPlzne.cz: Jsme spolek, který nemá nafukovací rozpočet, naší jedinou reklamou jsou tak kola samotná. Zároveň je naším posláním zjednodušit přístup k cyklodopravě, v tom bychom Lhotu neradi vynechali.

Plzen-Lhota.cz: V minulých letech byly snad jen v centru, na naši stranu řekněme až po Bory, občas se ukázala u Škodalandu a výjimečně v Liticích. Co se najednou změnilo?

KolemPlzne.cz: Předně jsme v podstatě zdvojnásobili kapacitu kol v celém systému, zároveň každou sezónu zkoušíme rozjezdit nové lokality. Máme dost kol, abychom rozumně pokryli vnitřní město a zkoušíme, zda budeme k užitku i tady u Vás.

Plzen-Lhota.cz: K čemu je mi ve Lhotě takové kolo dobré?

KolemPlzne.cz: Někdo se chce jen projet, někdo potřebuje vyřídit nějakou svou cestu, tak třeba se dá na kole zajet klidně jen po Lhotě pro nákup (všechna kola mají košík a nosič), nebo klidně na zastávku a tam kolo uzamknout. Daleko to není do Škodalandu. Určitě se ale také dá dojet přímo do Plzně.

Plzen-Lhota.cz: Opravdu se dá pohodlně dojet až do centra?

KolemPlzne.cz: Ano, při správně zvolené trase nenastoupáte ani takovou výšku a podél řeky se dá dojet v podstatě až na Anglické nábřeží. Naše kola mají i rychlosti, takovou cestu zvládnou jako nic.

Plzen-Lhota.cz: Je na takovou cestu nějaký časový limit?

KolemPlzne.cz: Nijak vás ani při takové delší cestě neomezí. Prozatím máme maximální limit 6h na jednu výpůjčku, obecně je pro systém mnohem lepší, když kolo vrátíte hned jak ho nepotřebujete – je pak k dispozici ostatním. Vrácením je myšleno zamknutí tam, kde zrovna jste, a odhlášením výpůjčky v systému, samozřejmě ho nemusíte odvážet zpátky na původní místo.

Plzen-Lhota.cz: Kam až se smí dojet?

KolemPlzne.cz: Kolo je možné vrátit kdekoli na území některého z obvodů města Plzeň, jen musíte označit přesně polohu, aby kolo našel další uživatel. Má to oproti vlastnímu kolu obrovskou výhodu – kolo můžete nechat ve městě a vrátit se zpět jiným způsobem, nebo naopak. Kola jsou připravená na to, že budou stát venku, nemusíte tedy moc složitě hledat místo k odstavení. Stejně tak když dojde k nějaké šlamastice, třeba prasknutí duše, nemusíte se s kolem nikam tahat, stačí ho vrátit (zamknout a odhlásit) a nahlásit závadu, my ho opravíme.

Plzen-Lhota.cz: To zní dobře. Jak se občan Lhoty může stát uživatelem bikesharingu?

KolemPlzne.cz: Stačí se zaregistrovat na stránkách kolemplzne.cz, ověřit telefon, email a nahrát nějaký průkaz, na kterém je Vaše jméno (Plzeňská karta, občanka, řidičák…) a pak zaplatit jeden z tarifů. Platí se u nás na celé období, třeba měsíc teď stojí 130,- Kč, rok 600,- Kč. Pokud máte aktivní tarif, můžete si po celé Plzni půjčovat kola jak chcete, klidně desetkrát za den. Jezdí se pokud to jde, prakticky od března do listopadu, každý rok to vyjde trochu jinak podle počasí a dalších okolností. Nechám na každém ať si srovná kolik stojí jedna cesta autem, placení parkování (a hledání místa), kolo může být výrazně levnější varianta dopravy a ještě se u toho můžete hýbat.

Plzen-Lhota.cz: Bikesharing tu ale nejspíš není jen proto, aby lidé ušetřili.

KolemPlzne.cz: Plzeň potřebuje přesunout část dopravních výkonů z osobních aut jinam, to je jednoznačné. Není možné do nekonečna nafukovat kapacitu silnic, parkovišť a dalších autům určených staveb. Pak se nabízí několik alternativ – hromadná doprava, chůze, jízda na kole. Když jsme službu sdílených kol v roce 2014 spouštěli, doufali jsme, že přispějeme k tomu, aby možnost jízdy na kole byla co nejjednodušší. A podařilo se, máme za sebou desítky tisíc výpůjček. Prostě jsme vzali pár kol a rozmístili je po městě. Odbourali jsme tím některé překážky – nemusím kolo vlastnit, nemusím řešit, kde ho budu doma a v práci parkovat, nemusím ho opravovat. Už to ale zkrátím: Prostě se na našem kole zkuste projet, někteří uživatelé tvrdí, že jízda vám zaručeně zvedne náladu!

Plzen-Lhota.cz: A ještě k technickému řešení, jak to pro uživatele funguje?

KolemPlzne.cz: Nejjednodušší je stáhnout si aplikaci KolemPlzně, která je pro Apple i Android telefony, u kola pak stačí načíst QR kód nebo NFC čip a aplikace zobrazí kód zámku. Při vracení vyberete vhodné místo, kolo pořádně uzamknete a vrátíte v aplikaci. Vše funguje i bez chytrého telefonu – číslo kola se pak posílá SMS. Vracení funguje podobně, jen navíc vyberete místo v mapě nebo třeba opíšete číslo lampy veřejného osvětlení

Plzen-Lhota.cz: Na některých kolech jsme zahlédli i kryt sedla v barvách Plzeň na kole. To jste také vy?

KolemPlzne.cz: To nejsme my, ale máme k sobě blízko. Plzeň na kole se snaží, aby se po Plzni dalo jezdit – aby bylo kudy, aby to bylo bezpečné, aby bylo kolo kde zaparkovat. A my zase poskytujeme sdílená kola, pokud nechcete jezdit na svém vlastním. Naše cíle jsou podobné a v lecčems spolupracujeme.

Plzen-Lhota.cz: Děkujeme a budeme sledovat, jestli se sdílená kola ve Lhotě ujmou!

Užitečné odkazy

Sdílená kole:

Tipy na cestu do Plzně a po Plzni:

0 Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *